220916 Nvdug2022

Nieuws

Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2022

Op zaterdag 8 oktober 2022 tussen 20.00 en 00.00 uur vieren we de geschiedenis van de stad en regio Utrecht tijdens de vijfde editie van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Het thema van deze editie is De Gezichten van Utrecht, over de vele verschillende gezichten van onze stad: de mensen, de gebouwen en de verhalen die de stad maakten.

DSC 8779

Een tipje van de sluier
Kaj van Vliet (Het Utrechts Archief) en Bettina van Santen (Gemeente Utrecht) vertellen over de mensen die de stad maakten. Dat doen ze aan de hand van de verhalen uit hun nieuwe boek ‘Gekomen om te blijven’, de geschiedenis van nieuwkomers in Utrecht. Professor Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) vertelt over ‘Crisis!’, haar essay voor de Maand van de Geschiedenis. Zij legt daarbij de link met de Utrechtse stadsgeschiedenis. Bezoekers van de Nacht worden ook zelf bevraagd: hoe tolerant zijn we tegenwoordig eigenlijk? Een interactieve tolerantiecarrousel in Bibliotheek Utrecht met filmpjes over historische Utrechters daagt de bezoeker uit hierover na te denken en op te reageren. Er is nog veel meer te doen. Bezoek bijvoorbeeld een van de tentoonstellingen in Museum Catharijneconvent, over de Utrechtse Paus Adrianus of over Gospel. Schrijf je eigen geschiedenis in een workshop bij Het Utrechts Archief. Kies de belangrijkste historische persoon van Utrecht. Ga in het donker op stadstour met gidsen Gilde Utrecht en bezoek daarbij de Domkerk met zaklamp. Ontdek het Utrecht van de stadsrechten van 1122 in Paleis Lofen. Kom luisteren naar de flitslezingen in de Aula van het Academiegebouw van de Universiteit.... En als afsluiter schuif je natuurlijk aan bij de Oud-Uterechse Pubquiz, gepresenteerd door Koos Marsman, in het café van Museum Catharijneconvent.

Acht erfgoedlocaties
Dompel jezelf onder in verhalen uit 900 jaar stad Utrecht bij Het Utrechts Archief, Bibliotheek Neude, Museum Catharijneconvent, DOMunder, Paleis Lofen, het Stadhuis, de Domkerk en het Academiegebouw.

Nacht van Utrechtse geschiedenis walk 15

Stadstours met stadsgezichten
Rondleiders van Gilde Utrecht wandelen met groepjes door donker Utrecht en vertellen over de vele gezichten van de Utrechtse binnenstad. De tours gaan ook langs een tijdreis in Paleis Lofen en een zaklamptour in de Domkerk aan of langs flitslezingen in het Academiegebouw en een zaklamptour in de Domkerk.

Utrechtse Pubquiz over heden en verleden 
Voor een echt Utrechts tintje daagt Koos Marsman iedereen uit om mee te doen met de Oud-Uterechtse Pubquiz in het café van Museum Catharijneconvent. Doe mee, test je kennis, leer nog wat bij en win mooie prijzen!

Erfgoedpartners
Historische Vereniging Oud-Utrecht is de initiatiefnemer voor de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. De organisatie is in handen van Oud-Utrecht en Het Utrechts Archief. Andere erfgoedpartners zijn Universiteit Utrecht, Gemeente Utrecht afdeling erfgoed, Centraal Museum, Aorta, Bibliotheek Utrecht, Museum Catharijneconvent, Domkerk, DOMunder, Gilde Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Utrecht Time Machine, Utrechts Monumentenfonds, Nederlands Volksbuurtmuseum en Usine. 

Tickets en Programma
Een ticket kost €15,- en is te koop op de website van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis . Het digitale ticket geeft toegang tot alle locaties, met een bandje dat bij tonen van ticket vanaf 19.30 uur is te halen bij de Domkerk. 

Ticketverkoop, programma en een blokkenschema zijn te vinden op de site Nacht van de Utrechtse Geschiedenis.

Voor meer informatie:
Joost Splinter, programma manager Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2022: emailadres

220916 nvdug2022 Ad 19x26cm alt4