De Lantaarn Spreekt

Nieuws

De lantaarn spreekt

'De leukste kunst is kunst in de openbare ruimte. Vind ik. Kunst die iedereen kan zien. Waar sommigen aan voorbij lopen maar anderen onverwachts door geraakt worden. Kunst die niet weggestopt is in een museum, maar juist onderdeel uitmaakt van het gewone leven.'

Dit zegt Nelleke Poorthuis op haar website Hartje Utrecht. Over zichzelf zegt ze: 'Ik ben fotograaf Nelleke Poorthuis, wie ben jij? Ik woon sinds mei 2009 in Utrecht en ben langzaam verliefd geworden op deze stad. Op Hartje Utrecht geef ik je een kijkje in mijn leven en laat ik je Utrecht door mijn ogen zien'.

Haar pagina over de consoles kunnen we van harte aanbevelen.
Net als het boekje 'De lantaarn spreekt'. Dat is een uitgave van Oud-Utrecht, die via de webwinkel te koop is. 

De lantaarn spreekt.
Een gids met vijf wandelroutes en een vaarroute langs alle lantaarnconsoles aan de Utrechtse grachten.

In 1949 begon de grootscheepse restauratie van de Utrechtse werven, op instigatie van de Vereniging Oud-Utrecht. De kraagstenen onder de lantaarns werden versierd met een beeldhouwwerk. Typisch Utregse verhalen en sagen, legenden van vrome heiligen en dappere helden, deugden en ondeugden, spreekwoorden en de Utrechtse gilden kregen een plaats op de lantaarnconsoles. Een tocht langs het water toont het leven in al zijn kleurrijke facetten, vormgegeven door Utrechtse beeldhouwers.

Nettie Stoppelenburg (teksten), Tolien Wilmer (redactie), De lantaarn spreekt. Wandel- en vaarroutes langs de lantaarnconsoles aan de Utrechtse grachten. Utrecht: Vereniging Oud-Utrecht, 2013. 154 blz. talloze foto's ISBN 978 90 820295 5 € 10,00.

Nabestellingen kunnen worden gedaan via de webwinkel.