De Getekende Stad   Erfgoed

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (24-04)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht een actuele selectie. 

Laatste kans: De getekende stad in de 18e eeuw
De tentoonstelling De getekende stad biedt een overzicht van de mooiste tekeningen van Utrecht. Om zoveel mogelijk werken te kunnen laten zien, stelt Het Utrechts Archief elke drie maanden tekeningen uit een andere eeuw tentoon. De 18e-eeuwse tekeningen zijn tot en met 7 april te zien. Grijp dus je kans en breng nog snel een bezoek aan Het Utrechts Archief. Vanaf 13 april volgen de tekeningen uit de 19e eeuw. Schuif daarom op 21 april aan bij het Verhalencafé. Presentator Ton van den Berg, kunstenaar Fedor van Rossem en onderzoeker Vincent Dirksen gaan dan in gesprek over de stadstekenkunst in de 19e én de 21e eeuw. 

Avondcollege leven, werk en vrouwen van Gerrit Rietveld 
Op 4 april is er in het Mondriaanhuis een avondcollege over het persoonlijke leven van Gerrit Rietveld. Naast de 'highlights’ uit zijn werk ligt deze avond de focus vooral op de vrouwen om hem heen. Onder andere zijn echtgenote Vrouwgien, zijn muze en partner Truus Schröder-Schräder en haar zus An komen aan bod. 

Cursus Kijken in de buitenwijken: Utrecht West 
Op 5 april start de nieuwe cursus over de wijken buiten de binnenstad van Utrecht. In de komende cursus staan vijf wijken aan de westkant van de oude stadskern centraal. In het midden van de 19e eeuw groeit de industrie de stad uit. Rond de oude stadskern moesten nieuwe woonwijken komen voor arbeiders. Deze cursus gaat in op aanleg, architectuur en sociale geschiedenis van een aantal wijken in Utrecht. Aan de orde komen de architectuur en industriële ontwikkeling van de toen nieuwe woonwijken Lombok, Rivierenwijk, Oog in Al, Tuinwijk/Tuindorp en Zuilen.

Museumkaart delen of lenen
Verblijd een ander met jouw Museumkaart tijdens de Museumweek (van zaterdag 30 maart t/m vrijdag 5 april). Of, als je zelf geen museumkaart hebt, leen een kaart van iemand anders. Zo kunnen nog meer mensen kennismaken met het bijzondere aanbod van musea. Met als tips voor deze maand:

  • Centraal Museum, nieuwe vaste collectie
  • Museum Catharijneconvent:  de schepping van de wetenschap (tot 2 juni)
  • Volksbuurtmuseum, nieuwe vaste opstelling
  • Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: week van de klassieken (4-14 april)

Gouden Vrouwen in Stadsmuseum Rhenen
Dit jaar keren ze voor even terug naar huis, naar Rhenen: flonkerende sieraden met edelstenen uit India, munten, prachtig bewerkte gespen, delicaat glaswerk, huisraad en wapens. Ze zijn daar in 1951 gevonden, onderaan de Donderberg. Hier lag een grote vroegmiddeleeuwse begraafplaats. Maar liefst elfhonderd mannen, vrouwen, kinderen uit de Frankische periode (400 - 800 na Christus) kregen hier een graf. ‘Het wonder van de Donderberg’ was destijds nationaal groot nieuws. De circa drieduizend vondsten kregen na onderzoek een plek in de nationale archeologische collectie bij het Rijksmuseum van Oudheden. Een topselectie is in Stadsmuseum Rhenen te bewonderen in de expositie Gouden Vrouwen van 9 april t/m 7 december 2024.

Verdrag van Faro in de praktijk
Op 10 januari van dit jaar ondertekende Nederland het Verdrag van Faro. Het verdrag, opgesteld door de Raad van Europa, legt de nadruk op de mens en samenleving én hun relatie tot cultureel erfgoed. Inmiddels is een nieuwe Faro-ronde gestart en kunnen nieuwe initiatieven worden aangemeld. Kijk hier voor meer informatie. Meer algemene informatie over het Verdrag van Faro.

Unesco Haags Verdrag blijft actueel
De kunst- en erfgoedsector moet nu in actie komen, wil zij voorbereid zijn op een potentiële oorlog met Rusland, zegt Kathleen Ferrier, voorzitter Nederlandse Unesco Commissie. Het bereik van de raketten die in Oekraïne worden ingezet, reikt tot aan Nederlandse bodem. Dit zou niet alleen gevolgen hebben voor onze nationale veiligheid, maar ook voor ons cultureel erfgoed. Om museum en monumenten in tijden van gewapend conflicht te beschermen, werd - wrang genoeg nu precies 70 jaar leden - het Unesco Haags Verdrag opgericht. Van 13 t/m 15 mei vindt ter gelegenheid van het bereiken van deze mijlpaal een conferentie plaats.