Schermafbeelding 2023 05 12 Om 182641

Nieuws

Koninklijke opening Ode aan Antwerpen

Koning Willem-Alexander opende donderdag 11 mei de tentoonstelling Ode aan Antwerpen. Het geheim van de Hollandse meesters. De tentoonstelling in het Museum Catharijneconvent toont met ruim tachtig werken uit de zestiende en zeventiende eeuw de grote invloed van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst. Van 14 mei tot 17 september is de tentoonstelling open voor bezoekers.

 Koninklijke opening

Opening met koning Willem-Alexander

Met meer dan 80 kunstwerken van klinkende namen als Frans Hals, Maerten De Vos, Rembrandt van Rijn, Joos van Cleve, Hendrick De Clerck en Peter Paul Rubens belicht Museum Catharijneconvent dit voorjaar de belangrijke connecties tussen het Noorden en het Zuiden.

Haven aan de Schelde

Sebastiaan Vrancx, de wereldhaven van Antwerpen, 1616-1618

In de zestiende eeuw is Antwerpen dé kunst- en handelsmetropool van Europa. Politieke en religieuze spanningen brengen die glorie in 1585 letterlijk ten val. De Nederlanden worden gesplitst, de Antwerpenaren vluchten en het welvarende epicentrum verplaatst zich naar het Noorden. De tentoonstelling Ode aan Antwerpen. Het geheim van de Hollandse meesters brengt een unieke kijk op deze woelige geschiedenis en focust op de immense invloed op de kunst en de kunstmarkt die de gevluchte Antwerpenaren met zich meenamen. Aan de hand van grote en kleurrijke doeken en panelen die voor het eerst in Nederland te zien zijn brengt de expo de blijvende artistieke wisselwerking tussen de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden in beeld.

IMG 0140

Jan Massijs, Susanna en de ouderlingen, ca 1540-1560

Joos van Cleve

Joos van Cleve, Maria met kind, ca 1525

IMG 0180

De tentoonstelling krijgt meteen al veel aandacht door de kwaliteit van de 80 verzamelde kunstwerken. Er zijn veel bijzondere bruiklenen van de Phoebus Foundation. En ook werken van het Mauritshuis, het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, het Snijders&Rockoxhuis en de collectie van Museum Catharijneconvent.

Frans Hals Huwelijksportret

Frans Hals, Huwelijksportret, 1637

Ode aan Antwerpen. Het geheim van de Hollandse meesters, Museum Catherijneconvent, 14 mei tot 17 september.

tentoonstelling Ode aan Antwerpen