Rasa64

Nieuws

RASA

Ruim 46 jaar vervulde podium RASA een voorhoedefunctie in het Utrechtse culturele leven. Eind januari 2017 sloten de deuren van dit unieke culturele centrum aan de Pauwstraat, dat vanaf het prille begin de ontwikkelingen in maatschappij en cultuur nauwgezet volgde en als inspiratie voor haar activiteiten nam.

Van een scholierencentrum met de democratiseringsgedachte hoog in het vaandel groeide RASA in de zeventiger jaren uit tot een centrum voor politieke cultuur, om vervolgens migrantencultuur te omarmen, te pionieren met wereldmuziek en kunst en cultuur uit alle werelddelen in de programmering op te nemen. Veel buitenlandse artiesten gaven er hun eerste Nederlandse optreden; legendarische concerten en spraakmakende programma’s vonden er plaats. RASA was partner in succesrijke nieuwe initiatieven als de theatergroep Dox en de Flamenco Biënnale.

Eind november verschijnt het Jaarboek 2018 van de Historische Vereniging Oud-Utrecht met onder meer een uitgebreid artikel over de kleurrijke geschiedenis van RASA. Tijdens de presentatie van het nieuwe jaarboek vertelt de auteur, Jeanneke den Boer, over de geschiedenis van RASA en wereldmuziek in Utrecht. Het programma is divers, met een presentatie, met filmbeelden van RASA, en met wereldmuziek.

Jeanneke den Boer werkte van 1986 tot 2003 bij RASA, achtereenvolgens als programmeur en directeur. Vanaf 2003 is zij programmamaker, projectleider en beleidsadviseur voor musea, festivals, muziekpodia, kunstvakopleidingen en overheden. Zij geeft lezingen over wereldmuziek in concertzalen, theaters en hogescholen.

De presentatie van het Jaarboek 2018 vindt 25 november plaats in BAK, basis voor actuele kunst, op de Pauwstraat 13a in Utrecht. Zie de agenda.

Foto: RASA in de Pauwstraat anno 2016, Maarten Mooijman.