Dompleingids Header

Nieuws

Dompleingids

Er is een geïllustreerde gids (Nederlands - Engels) verschenen over het Domplein, bedoeld voor toeristen en historisch geïnteresseerden. Centraal hierin staat een wandeling over en rond het Domplein langs diverse items, zoals het beeld Jan van Nassau, de markering van het Romeinse castellum, bouwdetails Domkerk en plattegronden - in het plaveisel aangegeven - van vroegere kerken etc. Deze genummerde wandelroute staat aangegeven op een uitvouwbare kaart.   

De wandeling staat centraal, maar daarnaast is ook een kort historisch overzicht opgenomen waarin te lezen is wat zich zoal afspeelde de afgelopen 2000 jaar op de plek van ons huidige Domplein, hoe het plein ontstond door factoren van buitenaf en welke functies het had. Het gebied waar de Romeinen vanaf 40 n.C. een fort bouwden werd tijdens de middeleeuwen een kerkelijk centrum waar de geestelijken van het Domkapittel en het kapittel van Oud-Munster hun kerken bouwden. Tijdens de zeventiende eeuw was het de Utrechtse Universiteit met haar hoogleraren en studenten die het Domplein domineerden en vanaf 1900 werd het plein meer en meer een verkeersknooppunt, van waaruit trams de uithoeken van de stad bereikten, in de 20ste eeuw gevolgd door autoverkeer, wat het Domplein tot een grote parkeerplaats transformeerde. Het huidige Domplein is vooral een sociaal ontmoetingspunt en een plaats waar herdenkingen en demonstraties plaatsvinden. 

Jetty S8303178

Jetty S8303123

Ten slotte passeren een aantal plannen de revue voor de inrichting van het Domplein. Die ontstonden al na 1826, toen de puinhoop van het ingestorte schip van was opgeruimd. Ontwerpen van onder meer Slothouwer en dat van de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk komen ter sprake.

Het boekje kan door leden voor 7,50 euro besteld worden via de Webwinkel.
Verder is het te koop voor 9,95 euro bij de VVV, Het Utrechts Archief, boekhandels Broese, Steven Sterk, Bruna Biltstraat en de Webwinkel
ISBN 978 90 90349 98 5 - NUR 502

Dompleingids omslag cover