Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (22-09)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Fort Honswijk

Fort Honswijk

Doen: Fortenfestival van 3 tot en met 11 september
Luister naar prachtige muziek, terwijl je uitkijkt over een eeuwenoude vesting. Kijk in de buitenlucht naar een indrukwekkende film, met het fort als decor. Ga mee met een rondleiding of bezoek één van de vele musea. Of gewoon lekker genieten van een hapje en drankje op een fortterras. Je kunt echt alle kanten op tijdens het Fortenfestival. Lees meer. 

Doen: Open Monumentendag - wandelen met Gilde Utrecht
Een nieuwe Open Monumentendag, ditmaal op zaterdag 10 september. In Utrecht staat deze dag vooral in het teken  van - hoe kan het anders - de viering van 900 jaar stadsrechten. Gilde Utrecht doet mee met gratis Utrecht 900-rondleidingen. Aanmelden doe je op de dag zelf op het Domplein, bij de informatiestand van Open Monumentendag. Op 10 september starten vanaf het Domplein de volgende Gilde-rondleidingen:
10.30 uur Het verhaal van de gebouwen
11.30 uur Het verhaal van de gezondheidszorg
12.30 uur Het verhaal van 900 jaar religieus leven
13.30 uur Het verhaal van de verdwenen muren
14.30 uur Utrecht in de verdediging
15.30 uur Het verhaal van de gebouwen
Kijk voor het hele programma met rondleidingen op de site van Gilde Utrecht. 

Utreg kwis header

Doen: De Groate Utreg Kwis - 3 juni 2022 t/m 5 november 2022
Op een bijzondere, speelse en aantrekkelijke wijze aandacht geven aan 900 jaar Utrechtse geschiedenis, dat is De Groate Utreg Kwis. Vier de 900-jarige verjaardag van de stad en ervaar dat we als bewoners veel meer met elkaar delen dan we ons kunnen voorstellen. Meld je nu aan! 

Doen: Maand van de geschiedenis 
Vanaf 1 september staat de Maand van de Geschiedenis-agenda online! Een bomvolle agenda met diverse activiteiten die aansluiten bij het thema Wat een ramp!. Je kunt beginnen met het uitzoeken van activiteiten die je wilt bezoeken in oktober. Lees meer.

Lezen: Archieven van Stay Behind
Op 26 augustus meldde de Volkskrant dat het kabinet een verkennend onderzoek laat doen naar de archieven van Stay Behind, een geheime Nederlandse verzetsgroep uit de tijd van de Koude Oorlog. Wat Stay Behind was, kunnen we lezen we in het artikel van Maurice van Lieshout: “Geheime operaties van ‘grijze muizen’ De Nederlandse stay behind-organisatie tijdens de Koude oorlog” in het juni-nummer van Oud-Utrecht 2013. Onder deze pagina vind u de pdf van dit artikel. 

Doen: Cultuurhistorische wandelgids Vrouwen van Utrecht
De wandelgids Vrouwen van Utrecht bevat tweeëntwintig onderwerpen, met zo’n dertig vrouwen, waaronder een aantal beelden, vanaf de vroege middeleeuwen tot nu. Heel divers zijn ze, die vrouwen. Beroemd, bekend en onbekend. Maar allen leverden zij hun bijdrage aan de ontwikkeling van de stad Utrecht. Soms betreft het een kort stukje, dan weer een langer verhaal met veel achtergrondinformatie. Ook met een routekaart waar de vrouwen woonden of werkten of waar ze beroemd om werden. Een boekwerk van 144 bladzijden is het geworden. Het is te koop in boekhandels en musea. Meer informatie bij uitgeverij Orlando. Lees meer.

Luisteren: Utrechtsch Studenten Concert bijna 200 jaar
Het Utrechtsch Studenten Concert werd opgericht in 1823, hetzelfde jaar waarin Beethoven zijn Negende Symfonie voltooide, en dat maakt het USConcert het oudste symfonieorkest van Nederland. Het USConcert heeft in haar 199 jaar veel beroemdheden mogen verwelkomen, onder andere Franz Liszt, Camille Saint-Saëns en Clara Schumann soleerden bij het orkest. Het heden kent namen als Emmy Verhey, Pieter Wispelwey en Remy van Kesteren. In 2023 viert het gezelschap het 200-jarig bestaan. Lees meer. 

Doen: 900 jaar Domstad
Heb je maar 60 minuten? Doe dan de speciale '900 jaar Domstad'-tour, waarbij je de plek ontdekt waar Utrecht 900 jaar geleden stad werd én ziet hoe de stad nu is geworden. Je bezoekt de resten van het keizerlijk Paleis Lofen en gaat met de lift de Domtoren op voor een spectaculair uitzicht over de Domstad.

Logo Centraal Museum

Bezoeken: Centraal museum - De gezonde stad
Met de nieuwe tentoonstelling De gezonde stad viert het Centraal Museum het 900-jarige bestaan van Utrecht, met als invalshoek; gezond stedelijk leven door de eeuwen heen. Want de zoektocht naar een gezonde leefomgeving is van alle tijden. De tentoonstelling is nog te zien tot 11 september. Lees meer

Paus Adrianus op kopie naar schilderij van Jan van Scorel Centraal Museum

Paus Adrianus op kopie naar schilderij van Jan van Scorel Centraal Museum.

Bezoeken: Catharijneconvent - Paus Adrianus VI, wereldleider uit Utrecht
In 2022 is het 500 jaar geleden dat geheel onverwacht Adrianus naar Rome vertrok als de uitverkoren paus. Een uitgelezen moment om in een speciale presentatie aandacht te geven aan deze historische gebeurtenis. De tentoonstelling is te zien tot 13 november. Lees meer. 

Bezoeken: Catharijneconvent - Gospel
Dompel je onder in de geschiedenis én actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle. De tentoonstelling is te zien vanaf 30 september. Lees meer

Bezoeken: Volksbuurtmuseum - Vrouwen die muren afbreken
Geïnspireerd door Trijn interviewde schrijver en onderzoeker Véronique Konings tien hedendaagse Utrechtse vrouwen die op zeer diverse manieren figuurlijk muren afbreken in de samenleving. De tentoonstelling is te zien tot 30 september. Lees meer.  

Bezoeken: Het Utrechts Archief - Gekomen om te blijven
In 1122 kregen de Utrechters stadsrecht. Voortaan zouden zij een gemeenschap met een eigen gezicht en een eigen bestuur vormen. Sindsdien hebben honderdduizenden mensen zich hier vele generaties lang gevestigd. In Gekomen om te blijven vertellen 900 Utrechters wat hen hier heeft gebracht en aan Utrecht heeft verbonden. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 november. Lees meer

Bijlage(n)
Geheime operaties van grijze muizen