Saftleven   Zicht Op Utrecht

Nieuws

Ideeën gezocht voor expositie 'Skyline van Utrecht’

In de zomer van 2020 organiseert Het Utrechts Archief een expositie over panorama's van Utrecht van de 17e eeuw tot nu. Creatievelingen kunnen hun ideeën insturen.

Kern van de expositie zijn twee prachtige profieltekeningen van Utrecht van Herman Saftleven (1669 en 1684). Deze tekenaar en graficus maakte in 1669 ter hoogte van de huidige Croeselaan een minutieus uitgevoerde overzichtstekening, met daarop de middeleeuwse stadsmuur, de Stadsbuitengracht en de vele kerken en molens. 

Van deze ene grote overzichtstekening maakte Saftleven vervolgens in 1669 vier tekeningen op etsplaten. Deze tekeningen maakte hij in spiegelbeeld om ze als prenten te kunnen afdrukken. In 1684 paste Saftleven de etsplaten aan om alle opvallende veranderingen in beeld te brengen. Dat deed hij omdat de tornado van een paar jaar eerder het aangezicht van de stad enorm had veranderd:  het middenschip van de Domkerk verdween, de Jacobikerk raakte zijn spits kwijt en de Pieterskerk zijn beide torens.

Het Utrechts Archief is op zoek naar creatievelingen met ideeën om deze tekeningen op een digitale manier tot leven te wekken. Ben je geïnspireerd? Stuur je idee (max 1 A4) met een korte beschrijving van jezelf vóór 16 september 2019 naar: publiek@hetutrechtsarchief.nl

Meer informatie