Omslagmaliebaanstation

Nieuws

Themanummer Verkeer en vervoer verschenen

In het Spoorwegmuseum is zaterdag 8 juni 2024 het dubbeldikke themanummer 'Verkeer en vervoer' van Tijdschrift Oud-Utrecht gepresenteerd. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan Meta Beukelman en Jolanda Kompier, twee buschauffeuses van het GVU die voor het tijdschrift geïnterviewd zijn. De eerste vrouwelijke chauffeur verscheen pas in 1978 op de Utrechtse stadsbus.

uitreiking themanummer 2024

Het themanummer 'Verkeer en vervoer' sluit aan bij de tentoonstelling 'Maliebaanstation 150 jaar' in het Spoorwegmuseum. Het thema is wel breder getrokken: vervoer over weg, water en spoor (en zelfs door de lucht). Het tijdsbestek loopt van Romeinse wegen tot hedendaagse fietsstraten.

omslag

Bij de presentatie ging hoofdredacteur Arjan den Boer in gesprek met conservator Evelien Pieterse van het Spoorwegmuseum over de tentoonstelling en met enkele auteurs van artikelen. Dat waren Marloes Wellenberg over de trekvaart Leiden-Utrecht, ANWB-historicus Hans Buiter over verkeersplein de Berenkuil en redactielid Joyce Pennings over 'Stationswerk' op Utrecht CS. Dames vingen daar alleenreizende meisjes op om hen te behoeden voor onheil en hen aan werk als dienstbode te helpen.

Tussen deze artikelen door laten korte stukken de restanten zien die verdwenen vervoermiddelen hebben achtergelaten in het straatbeeld, zoals tramabri’s en allerhande spoorweggebouwen. Er is deze zomer zelfs weer een onderdeel te zien van de schipbrug die ooit Vreeswijk met Vianen verbond. Een ander voorbeeld is de voormalige Directiekeet van de Spoorwegwerken aan de Schutstraat, nu het woonhuis van Rick Companje. Hij schreef er een stukje over maar is ook in deze video te zien, die bij de presentatie werd getoond.

Leden Oud-Utrecht krijgen het tijdschrift thuisgestuurd. Het is ook te koop in de webwinkel van Oud-Utrecht en bij boekhandels in stad en regio Utrecht. Voor de inhoudsopgave zie hier.