1E Exemplaar Low

Nieuws

Presentatie themanummer 50 jaar Erfgoedzorg

Het dubbeldikke themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht is op woensdagmiddag 8 juni gepresenteerd in het Stadhuis. Het gaat over '50 jaar zorg voor Utrechts erfgoed': een halve eeuw archeologie, bouwhistorie en monumentenzorg bij de gemeente Utrecht. Deze periode begon in 1972 met de aanstelling van Tarq Hoekstra als stadsarcheoloog, al snel gevolg door de eerste bouwhistoricus. Samen met monumentenzorg vormen deze disciplines tegenwoordig de afdeling Erfgoed.

Het eerste exemplaar van het themanummer werd aangeboden aan dichter en archeoloog Esther Jansma. Daarna volgde een korte talkshow met enkele auteurs van artikelen, zowel medewerkers van erfgoed als enkele externe beschouwers. De presentatie is hier terug te zien.

Iets over de inhoud
Bij de vele honderden opgravingen van de afgelopen halve eeuw kwamen nieuwe verhalen naar boven uit alle perioden. Archeologisch onderzoek bij de telkens terugkerende bouwactiviteiten op het Vredenburg heeft veel geleerd over het kasteel dat daar stond. De ontwikkeling van Leidsche Rijn bood de ongekende mogelijkheid om een complete sectie van de Romeinse limes in kaart te brengen. Ook kreeg Utrecht er maar liefst 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis bij. Daarnaast werden er in de stad honderden nieuwe rijks- en gemeentelijke monumenten aangewezen uit de periode na 1850.