Nieuws

Gezocht: werk van Toon van Ham voor evt. tentoonstelling

Waar bevindt zich werk van de Utrechtse kunstenaar Toon van Ham? Hij was succesvol met de verkoop van zijn schilderijen en tekeningen, maar de administratie aan wie en wanneer is verloren gegaan. Elke informatie is welkom om een eventuele nieuwe tentoonstelling van zijn werk in de Domstad mogelijk te maken.

Toon van Ham had een sterke band met de stad Utrecht en hij liet dat in zijn schilderijen en tekeningen ook zien, met name in een schitterende map met tien litho's van Utrechtse stadsgezichten die hij in 1960 maakte. Enkele litho's uit die map zijn nog beschikbaar via Kunstuitleen Utrecht, maar het zou prachtig zijn de complete reeks van tien litho's op een tentoonstelling aan hedendaags Utrecht te laten zien. Is er een complete map behouden gebleven? Of een overzicht welke stadsgezichten hij in de map verwerkte?

Ook met zijn laatste tentoonstelling bij Kunstliefde in 1970 waar hij tientallen schilderijen en tekeningen toonde, was hij succesvol. Kunstcriticus Jan Juffermans schreef er in het Utrechtsch Nieuwsblad een lovende recensie over en beschrijft de werken: Wolken, Herfst in de bergen, Vormen, Winkelende vrouwen, Drie Leda's, Tuin, Radar in de haven, Wording, Landschap van de zon, Glazen stad, Schisma, De muur, Vogelvrij vogel, Ikaros, Kleine revolte, Luchtkastelen, Haven van het Eiland, Nachtelijk avontuur, Eenmalig bloeien, Ludiek groeiende stad, Onbewogen Beweging, en nog andere werken, maar schrijft Juffermans 'het is teveel om al het werk stuk voor voor stuk te memoreren'. Veel van het werk van deze tentoonstelling zal in particulier bezit zijn gekomen, maar waar?

De kunst van Toon van Ham heeft de laatste jaren opnieuw bekendheid gekregen. Dat begon in 2020 met de ontdekking van een grote glasschildering die hij in 1951 over Utrecht maakte en die nu is te bewonderen in de Bibliotheek aan de Neude. Tijdschrift Oud-Utrecht beschreef in het recente oktobernummer in een uitgebreid artikel leven en werk van Toon van Ham. De schrijver van het artikel, Hans Sleurink, hield op 13 oktober een lezing over de kunstenaar. Verschillende mensen benaderden hem daarna met de vraag of een nieuwe tentoonstelling van zijn werk te realiseren zou zijn. Hij wil die mogelijkheid graag onderzoeken.

Een eerste stap is het samenstellen van een werkgroepje dat de organisatie ter hand kan nemen, maar het belangrijkste is natuurlijk de beschikbaarheid (in bruikleen) van al die mooie en belangrijke werken van Toon van Ham die in particulier bezit zijn gekomen. Vandaar deze oproep. Beschikt u over informatie over de verblijfplaats van zijn werk en wilt u meewerken aan een mogelijke tentoonstelling, laat dit dan weten aan Hans Sleurink via zijn emailadres hans@hanssleurink.nl.