Truus Van Lier Detail

Nieuws

Documentaire over Truus van Lier

Zij bleef niet aan de kant staan is een documentaire over Truus van Lier. Op 3 september 1943 schoot deze jonge Utrechtse verzetsstrijder, de NSB hoofdcommissaris G.J. Kerlen dood. Op UStad is nu een aantal keren een documentaire te zien, gemaakt door Edith Wegman.

Truus van Lier woonde met haar ouders en haar oudere zus Mientje aan de Prins Hendriklaan 48. Tijdens haar studietijd nam ze deel aan de activiteiten van de Amsterdamse verzetsgroep CS-6, genoemd naar het adres waar de groep zijn oorsprong vond: Corellistraat 6 te Amsterdam. Op 3 september 1943 schoot ze met haar revolver de Utrechtse NSB-politie-president Kerlen dood. Ze werd aangewezen als de dader, naar Sachsenhausen getransporteerd en daar omgebracht. Ook haar moeder Dirkje kwam om in de oorlog. Een nicht van Truus, Trui van Lier, begon een crèche, Kindjeshaven, en redde zeker 150 kinderen.

Op 22 april is bij het Willemsplantsoen een standbeeld onthuld van verzetsstrijder Truus van Lier, gemaakt door Joyce Overheul. Een historisch café van Oud-Utrecht met Jessica van Geel ging over de Truussen die buren van elkaar waren: Truus Schröder-Schräder en Truus van Lier. Jessica van Geel schreef de biografie ‘Truus van Lier, Het leven van een verzetsvrouw’. 

 De documentaire is te zien op UStad. Kijk hier voor de uitzendtijden

U kunt de documentaire ook hier terugkijken