Slavernijverleden

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (22-03) 

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie. 

Excuses van de gemeente Utrecht voor het slavernijverleden. 
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft op 23 februari in de Janskerk excuses aangeboden voor de rol van het stadsbestuur tijdens de slavernij. Ook kondigde ze aan dat het huidige bestuur wil zorgen voor meer bewustzijn over het slavernijverleden binnen de stad, en komt daarom met een speciale subsidieregeling. Ook komt de gemeente met een tegemoetkoming voor nazaten van de slavernij, waarmee zij makkelijker hun naam kunnen laten veranderen. Om meer bewustwording over het verleden te creëren wil het stadsbestuur de dialoog aangaan met de stad. Wethouder Diversiteit Linda Voortman zegt: “Er moet gesproken worden over, uiteraard, het slavernijverleden, maar het moet ook een breder gesprek zijn over inclusie. Hierbij wordt gedacht aan onderwerpen als het versterken van de kansengelijkheid, bestaanszekerheid en het tegengaan van de tweedeling in de stad. Daarbij is geen ruimte voor racisme, uitsluiting en polarisatie”.
Lees de speech van de burgemeester of Kijk de livestream van de bijeenkomst terug

Utrechts erfgoed verbindt mensen en tijden
Utrecht zet in op een gezonde stedelijke leefomgeving voor iedereen, met behoud van de karakteristieke Utrechtse kwaliteit. Erfgoed is één van de startpunten en structurerende elementen voor verdere verstedelijking. Dat staat in de nieuwe erfgoednota, die beter aansluit bij de actualiteit. De gemeenteraad heeft deze op 24 februari aangenomen. Download hier de nota ‘Utrechts erfgoed verbindt mensen en tijden’. 

Mondriaan 150 programmakrant
Amersfoort heeft bijna 100 initiatieven om Mondriaans 150e geboortejaar te vieren. Tien exposities, vijf gloednieuwe podiumproducties, diverse festivals, lezingen, workshops, buitenactiviteiten, boeken, producten en arrangementen: Amersfoort, geboorteplaats van de in 1872 geboren Piet Mondriaan, laat het 150e geboortejaar van de pionier van de abstracte kunst niet ongemerkt voorbijgaan. De stad eert de kunstenaar dit jaar met speciale producties en activiteiten. Lees hier de programmakrant

Geschiedenis van Dorestad herleeft in museum in stadhuis van Wijk bij Duurstede
Na tien jaar komt er een eind aan de lijdensweg van het dakloze Museum Dorestad. Met twaalf tegen zeven stemmen besloot de gemeenteraad op 22 februari het stadhuis op de Markt in Wijk bij Duurstede te verbouwen en restaureren tot museum. Lees meer

Zonnepanelen op monumenten
Een op de vijf gemeenten is van plan om de regels voor zonnepanelen binnen beschermde stads- en dorpsgezichten te versoepelen. Volgens Pointer blijkt dat uit een rondgang onder ruim honderd gemeenten. Nu is het in de meeste gemeenten nog niet toegestaan om binnen beschermde gebieden zonnepanelen te plaatsen die zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. En dat terwijl alle Nederlandse gemeenten in 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Lees meer.

Wijnwandeling met proeverij
Utrecht wijnstad? Nou en of. Voor gezelschappen van 6 tot 10 personen verzorgt Gilde Utrecht graag een wijnarrangement. Wandel mee langs twintig eeuwen Utrechters, hoor alles over hun wijnaanvoerkanalen, wijnconsumptie en wijngebruiken. Aansluitend proeven we op een prachtige plek bijzondere wijnen: in de kelder van ‘Welkom aan tafel’. Dat is een recent geopende winkel annex ontmoetingsplek vol lekkernijen aan de Lange Smeestraat (www.welkomaantafel.nl). Let op: je daalt af langs een smalle keldertrap, waarvoor je redelijk goed ter been moet zijn. Na afloop kunnen de wijnen ook gekocht worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met balie@gildeutrecht.nl

Michiel Plomp schrijft over groen erfgoed voor Oud-Utrecht.
Wij hebben Michiel Plomp bereid gevonden om voor onze site bijdragen te schrijven over groen erfgoed. Michiel is gepromoveerd kunsthistoricus en was jarenlang hoofdconservator van het Teylers Museum in Haarlem. Nu is hij bestuurslid van de Nederlandse Tuinen Stichting en van de Stichting Vrienden van Flora’s Hof. Wij stellen Michiel binnenkort aan u voor en plaatsen dan ook zijn eerste bijdrage op onze site.

Centraal Museum
Het museum gaat naar de wijken toe. Dit gebeurt met workshops en andere activiteiten in buurthuizen en bibliotheken, waarbij deelnemers kennismaken met kunst en cultuur uit de wereld van het Centraal Museum. Zo maakt het museum niet alleen programma's voor alle bewoners van Utrecht, maar ook met alle Utrechters. Lees meer.