Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (22-04) 

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie. 

Utreg kwis header

Groate-Utreg-Quiz, meld je nu aan!
Op een bijzondere, speelse en aantrekkelijke wijze aandacht geven aan 900 jaar Utrechtse geschiedenis. Dat is De Groate Utreg Kwis. Ervaren dat we als bewoners veel meer met elkaar delen dan we ons kunnen voorstellen. Vieren van 900 jaar Utrecht is meer oog hebben voor elkaars geschiedenis. Meld je nu aan! Op de website degroateutregkwis is het inschrijfformulier te vinden voor het inschrijven als deelnemer. De website wordt ook belangrijke bron voor tips en wetenswaardigheden over (900 jaar) Utrecht. Meer informatie.  

Afbeeldingen bij dit bericht: degroateutregkwis

Van der Monde-lezing, nog enkele plaatsen!
Op 2 juni 2022 opent de historische attractie Paleis Lofen en kun je het moment beleven waarop Utrecht stad werd in 1122. De resten van het voormalig keizerlijk paleis zitten verborgen tussen de Vismarkt en het Domplein en zijn niet of nauwelijks toegankelijk. Tot nu. In het jaar dat Utrecht 900 Jaar stadsrechten viert, neemt historicus en projectleider Tijn Pieren je tijdens de 37e Van der Monde-lezing mee door de unieke geschiedenis van de geboorteplek van Utrecht en de totstandkoming van de historische attractie Paleis Lofen. Er zijn nog enkele plaatsen. 

Water! Vriend of vijand?
Het Utrechts Archief heeft een nieuwe tentoonstelling Water! Vriend of vijand? Daarin zie je hoe het waterbeheer zich in 900 jaar ontwikkelde in Utrecht. Een geschiedenis van ingenieuze waterwerken, rampzalige overstromingen, nieuwe bestuursvormen en ambitieuze toekomstplannen. Wandel door een magische onderwaterwereld, luister naar de verhalen en bekijk eeuwenoude stukken uit collecties uit heel Nederland. Meer informatie. 

Stichtse Wateren
De Historische Vereniging Vleuten de Meern Haarzuilens & Leidsche Rijn heeft een tentoonstelling opgezet over 900 jaar georganiseerd waterbeheer onder de titel: ‘Stichtse wateren, van Oude Rijn naar Leidse Rijn’. Die is te bezichtigen in het museum De Broederschapshuisjes Dorpsstraat 1, Vleuten. Meer informatie.
Een mooie introductie op ‘Stichtse Wateren, van Oude Rijn naar Leidse Rijn’ is de lezing die Gerda Oskam op 22 februari 2022 gaf. Die staat online op Youtube.  

Jubileumjaar 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie van start 
Op 18 maart was het groot feest langs de Oude Hollandse Waterlinie. Willy de Zoete, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed van de provincie Zuid-Holland, Rob van Muilekom, Gedeputeerde Cultuur en Erfgoed van de provincie Utrecht en burgemeester Theo Segers van de gemeente Molenlanden gaven het feestelijke startsein voor het landelijke jubileumjaar van de Oude Hollandse Waterlinie. Meer informatie

Krijgt Kasteel de Haar de titel Mooiste kasteel van Nederland?
Kasteel Westhove, Kasteel Hoensbroek, Kasteel de Haar, Kasteel Huis Bergh en Kasteel Doorwerth mogen zich de allermooiste van Nederland noemen. Dat bepaalden de 25.000 ANWB-leden die een stem uitbrachten. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een deskundige jury. Meer informatie. 

Gezicht op Rhenen
Het Stadsmuseum Rhenen is een flinke stap dichter bij de aanschaf van het schilderij Gezicht op Rhenen van Jan van Goyen. De Vereniging Rembrandt doneerde 175.000 euro om het topstuk uit de 17de eeuw definitief aan te kopen. Daarmee is 240.000 van de benodigde 350.000 euro binnen. Meer informatie

Podium Oost ontmoet Truus van Lier, verzetsvrouw. 
De studente en verzetsvrouw Truus van Lier, ook wel de Utrechtse Hannie Schaft genoemd, woonde op de Prins Hendriklaan. Al in de eerste oorlogsjaren speelde ze een bijzondere rol in het gewapend  verzet tegen de Duitse bezetter. Schrijfster en historica Jessica van Geel leidt de bezoekers op zondag 10 april in Podium Oost door het aangrijpende levensverhaal van Truus van Lier. Zangeres en componiste Fenne Scholte vertelt op muzikale wijze haar eigen verhaal van Truus. Met dit programma won ze in 2021 de Amsterdamse Grachtenfestivalpitch. Muziek en verhaal over rechtsgevoel en moed, vullen elkaar op meeslepende wijze aan. Het boek van Jessica van Geel over Truus van Lier ligt vanaf half april in de boekhandel. Wanneer: Zondag 10 april. Tijd: 15.00 uur. Toegang: € 10,00. Meer informatie en reserveren
Hier is een promo van de voorstelling.

Theatervoorstelling Het Lot van Loterijman
Op donderdag 28 april 2022 om 20:30 uur speelt in Stadsschouwburg Utrecht de voorstelling ‘Het lot van Loterijman’ van forensisch theatermaker Mondo Leone. Deze voorstelling gaat over een Duitse oorlogsmisdadiger die op 4 mei 1945 zijn oorlogsbuit begraaft in het Baarnse Bos. Er is verschillende keren naar gezocht, zelfs door de Nederlandse regering, alleen zonder resultaat. In hetzelfde bos vond een paar dagen eerder de moord op de Joodse tandarts Arnold Loterijman plaats. Een mysterie dat tijdens deze spannende en ontroerende voorstelling wordt opgelost. Meer informatie is te vinden op de website van de Stadsschouwburg. Verder kun je de trailer bekijken voor een volledig beeld van de voorstelling.

Buurtjes van Utrecht
Journalist en Utrecht-liefhebber Ton van den Berg vertelt over de geschiedenis van Utrechtse buurten en wijken. Hij vertelt wat er zo bijzonder aan was en wie er zo bijzonder waren. Met iedere maand een ander buurtje in de schijnwerpers. Programma 13 april: Overvecht en 11 mei: Kanaleneiland. Meer informatie

Samenwerking Universiteit Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht
Universiteit Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht gaan komende tijd samen werken aan urgente vraagstukken op het gebied van klimaat, natuur, landschap en erfgoed in de provincie. Dat hebben Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit en Ivo Brautigam, directeur van Landschap Erfgoed bekend gemaakt. Meer informatie. 

Gluren bij de Buren 2022
Zondag 3 juli speelt, zingt, danst, struint en gluurt de hele stad door de huiskamers en tuinen! Tijdens Gluren bij de Buren veranderen huiskamers en tuinen in tijdelijke podia met een intieme sfeer. Enthousiaste deelnemers stellen hun huiskamer of tuin open voor een act en voor publiek uit de buurt. Meedoen? Aanmelden als act en host kan tot 22 mei via het aanmeldformulier.
Struinen in de Tuinen is helemaal omgedoopt tot Gluren bij de Buren! Eigenlijk verandert er naast de naam zelf niet zoveel, behalve dit leuke feit: nu kunnen hosts met tuin óf huiskamer meedoen. Heb je dus geen tuin, maar had je altijd al mee willen doen tijdens de zomer-editie? Dat kan dan nu gewoon met je huiskamer. Meer informatie

Dossier straatnamen bij DUIC
DUIC publiceert regelmatig stukjes over straatnamen in Utrecht. Teruglezen kan ook