Oudegracht Utrecht 1964

Nieuws

Universiteit Utrecht zoekt historische vragen voor podcast

Tezamen herbergen Utrechters een schat aan historische informatie over ‘onze’ stad. Studenten Geschiedenis van de Universiteit Utrecht willen deze schatten opgraven en delen met het grote publiek door middel van podcasts waarin zij een kijkje bieden in de keuken van historisch onderzoek.

De studenten willen niet zelf de vragen stellen over de Utrechtse geschiedenis maar willen van de inwoners van de stad weten: welke historische vragen heb je en waar wil je graag meer over weten? Laat het weten via  http//podcastuu.nl.  

Speurwerk 

Wie weet nog welke families onderduikers herbergden, wat er na de sluiting van Werkspoor van de vele werknemers is geworden, of wie die statige gebouwen aan de Utrechtse singels ooit heeft laten bouwen?  De studenten willen dit soort historische vragen naar boven halen en beantwoorden in een podcast.  

De podcast zal de luisteraar meenemen in het speurwerk van een historicus. Waar gaan zij op zoek naar relevante bronnen en hoe gaan zij ermee om? Hoe zijn deze lokale verhalen te koppelen aan een groter historisch verhaal? Daarbij willen de studenten profiteren van de kennis en het denkwerk van de inwoners van alle Utrechters, van student tot rasechter Utrechter.   

Vóór en dóór Utrechters 

De afleveringen worden in de loop van het onderzoek gepubliceerd, zodat de luisteraar steeds op de hoogte blijft van de richting die het onderzoek neemt en de vragen die nog open staan. Zij worden uitgenodigd om mee te denken en de onderzoekers van informatie te voorzien. Zo biedt dit project de mogelijkheid om collectief – studenten en luisteraars samen – een aspect van de Utrechtse geschiedenis te onderzoeken. 

Lokale geschiedenis 

“Doel van het project is, aan de ene kant, de academische geschiedschrijving beter te aarden in de lokale geschiedenis en de betrokkenheid van de studenten bij de stad te vergroten. Aan de andere kant is het project een experiment om te kijken of de podcast-vorm de belangstelling van de lokale bevolking voor de geschiedwetenschap kan stimuleren: luisteraars krijgen niet alleen inzicht in wat het inhoudt om historisch onderzoek te doen maar krijgen ook de kans om zelf actief te worden” licht cultuurhistoricus dr. Pim Huijnen toe. 

12 studenten 

De podcast wordt gemaakt door een groep van twaalf geschiedenis studenten van de Universiteit Utrecht: twee masterstudenten cultuurgeschiedenis en tien bachelorstudenten. Onder leiding van cultuurhistoricus dr. Pim Huijnen (https://www.uu.nl/medewerkers/PHuijnen) voeren zij dit onderzoek in het voorjaar van 2020 uit als stageproject. Het doel van dit project is om het contact tussen de Universiteit Utrecht en de inwoners van Utrecht te versterken. Het project is mogelijk gemaakt dankzij een prijs van de afdeling Community Service Learning van de UU (https://www.uu.nl/onderwijs/community-service-learning). 

Bron: Universiteit Utrecht
Foto: Oudegracht Utrecht, Nationaal Archief, Hugo van Gelderen / Anefo