Console Letterzetter

Nieuws

Kroniek 2021

Vanaf 1923 publiceert Oud-Utrecht een jaarkroniek. De nieuwste kroniek van samensteller Frank Kaiser geeft een overzicht van gebeurtenissen in 2021, die verband houden met de geschiedenis van Utrecht en de bescherming van het erfgoed in de stad.

Een paar voorbeelden uit 2021:

 • Herstel werven kost megabedrag. Hoofdpijndossier wordt dertigjarenplan. Met een megaplan voor de aanpak van het 900 jaar oude wervengebied in de historische binnenstad van Utrecht hoopt de gemeente de erbarmelijke staat van de wal- en kluismuren onder controle te krijgen. De totale kosten voor de gemeente en keldereigenaren wordt geschat tussen de 450 en 550 miljoen euro.

 • De bouw van de grootste warmtepomp van Nederland gaat dit jaar beginnen op het terrein van de waterzuiveringsinstallatie in Overvecht. Deze pomp moet ruim 20.000 huizen gaan verwarmen met warmte uit afvalwater.

 • De kardinaalsring, bisschopsstaf, miskelk en twee bisschopsmijters uit de nalatenschap van de in september overleden kardinaal Simonis worden onderdeel van de collectie van Museum Catharijneconvent.

 •  eerste elektriciteitskastje in de stad wordt beschilderd door Utrechtse kunstenaars. Dat deden ze voor het project ‘Van Kastje tot Canvasje’, bedacht door het Utrechtse platform Thirty030. Zo wil het platform de kastjes er niet alleen mooier uit laten zien, maar ook een podium geven aan lokale kunstenaars. 

De kronieken staan op deze site.  

Afbeelding van de door de beeldhouwer J. Bürgi vervaardigde hardstenen console "De Boekdrukkers", voorstellend een lid van het gilde der boekdrukkers, tijdens het hanteren van de drukpers met in de console de naam van het gilde der boekdrukkers en de tekst LETTER-ZETTER, en geplaatst in 1975 in de kademuur ter hoogte van het huis Plompetorengracht 20 te Utrecht.