Middeleeuws Zwaard Nieuwegein

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (21-11)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Op pad met Oud-Utrecht
De historische vereniging Oud-Utrecht maakt voor De Utrechtse Internet Courant (DUIC) tweewekelijkse wandelingen door de stad, op zoek naar bijzonder erfgoed. Want dat is overal in Utrecht te vinden. Er zijn nu vier afleveringen verschenen:
DUIC 10-09 Industrieel erfgoed in de Dichterswijk
DUIC 24-09 Het industrielandschap van Rotsoord
DUIC 08-10 Burgemeester Reiger en zijn straat
DUIC 22-10 De Bemuurde Weerd
U kunt ze digitaal lezen: https://www.duic.nl/dossiers/op-pad-met-oud-utrecht/
Op de site van Oud-Utrecht staat steeds aanvullende informatie.

Eerste editie Urban Walk Utrecht op 7 november 2021 in teken van Gerrit Rietveld
De Urban Walk Utrecht staat dit jaar in het teken van Gerrit Rietveld. Een van de beroemdste inwoners van Utrecht. Gerrit Rietveld werd in 1888 geboren in Utrecht en stierf er in 1964. Rietveld was meubelmaker en ontwierp in 1919 de meest beroemde stoel ter wereld: de rood-blauwe lattenstoel. Kort daarna bouwde hij het Rietveld Schröderhuis; icoon van de stijl en dit jaar 20 jaar UNESCO Werelderfgoed. Een architect was geboren! De Urban Walk Utrecht leidt je langs bekende en minder bekende plekken die te maken hebben met Rietveld. Van de werkplaats waar hij zijn beroemde stoel ontwierp, langs winkelpuien die hij verbouwde, tot zijn graf. De route loopt niet alleen langs de woning van Rietveld, maar ook door de keuken en het atelier van zijn meest bekende woning: Het Rietveld Schröderhuis. Meer informatie.

Gildewandeling Sporen van Sint Maarten
Het Sint-Maartensfeest wordt jaarlijks op 11 november gevierd, of soms de avond ervoor. In een familiewandeling (ook geschikt voor kinderen) gaat het Gilde op zoek naar sporen van Sint Maarten. Welke rol speelde de beschermheilige door de eeuwen heen? Waar kunnen we afbeeldingen van Sint Maarten kunnen vinden in de stad. Deze wandeling start om 14.30 uur op het Domplein. Uiteraard op woensdagmiddag 11 november! Meer informatie en boekingen. 

Romeinse opgravingen met Erik Graafstal 
Na talloze Romeinse opgravingen heeft archeoloog Erik (58) één ultieme wens: ‘Bericht uit verleden zou waanzinnig zijn’. Dat Erik Graafstal archeoloog zou worden was haast voorbestemd. Als kind, opgegroeid in Vleuten-De Meern, zocht hij al naar Romeinse spulletjes in de bodem van een boomgaard. Tientallen jaren later is hij nog altijd uitgelaten bij een bijzondere vondst: “Dan slaan de stoppen door.” Lees verder. 

Kelder onder de Domtoren
Wist je dat er onder de Domtoren een kelder zit? Verborgen achter een dikke deur leidt een lange trap je naar de kelder met gewelven en dikke muren. Saftleven heeft deze ruimte in 1675 vastgelegd met deze mooie tekeningen. Wil je weten hoe deze kelder er nu uitziet en waar deze voor werd gebruikt? De Domtoren neemt je in dit filmpje mee diep onder de grond!

 

Nieuwegein 50 jaar
Op 1 juli 1971 gingen de dorpen Jutphaas en Vreeswijk op in de stad Nieuwegein. Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van onze stad publiceert de Historische Kring Nieuwegein het boek “50 jaar Nieuwegein, Gepland, Gelaagd, Geslaagd”. Je wordt als lezer meegenomen in verhalen over het ontstaan van de wijken, politiek, cultuur, maatschappij, geografie, onderwijs, cultuur, economie en gezondheidszorg van de jarige stad. Een prachtig boek over Nieuwegein! Meer informatie.

Een puntgaaf zwaard uit de middeleeuwen
Bij opgravingen op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein is in mei een spectaculair, bijna 900 jaar oud zwaard in de klei gevonden. Het gaat om een middeleeuws ridderzwaard van 118 cm lengte met een houten handvat en leren schede. Met hulp van de koolstofdateringsmethode is vastgesteld dat het zwaard tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Ook de naam van de maker van het zwaard is nog leesbaar. Wethouder Ellie Eggengoor: “We vieren het 50-jarig bestaan van Nieuwegein, maar deze vondst laat zien hoe rijk de geschiedenis van de stad is. En we gaan er zeker voor zorgen dat het zwaard een plek krijgt, waar iedereen het kan komen bekijken”.  Meer informatie. 
Afbeelding Middeleeuws zwaard: Gemeente Nieuwegein.

Utrechtse Maximus Brouwerij lanceert oud ‘Romeins’ biertje
Brouwerij Maximus in Leidsche Rijn heeft een biertje gebrouwen ter ere van de Neder-Germaanse Limes: de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. Het ‘Romeinse’ biertje vertelt een stukje geschiedenis. ”We hebben geprobeerd zo dicht mogelijk bij de ‘oer-ingrediënten’ te blijven.” Meer informatie.

Gemeente Utrecht gaat Fort de Gagel restaureren en herontwikkelen.
Het fort, dat onderdeel is van De Nieuwe Hollandse Waterlinie, moet een uitvalsbasis worden voor mensen die het Noorderpark bezoeken. Zo komt er een nieuwe horecagelegenheid en een voetgangersbrug naar het fort. Meer informatie.