Nieuws

7 mei en de Polar Bears

76 jaar geleden, op 7 mei 1945 werd Utrecht bevrijd door de Britten en Canadezen. Dit beeld van een Polar Bear werd geplaatst namens de Utrechtse burgers, ter herinnering aan de bevrijding en als dank aan de bevrijders.

De eerste tekenen van de lang verwachte bevrijding kwamen voor Utrecht op 2 mei 1945, toen de geallieerden voedselpakketten afwierpen boven Lage Weide, met aardappelpoeder, ‘meat and vegatables’, zeep, chocolade, kauwgom, sigaretten en lucifers. Maar de intocht van de bevrijders liet op zich wachten. De Duitsers geven zich nog niet over. De Utrechters steken op 5 mei de vlaggen uit en gaan naar de Museumbrug bij de Biltstraat, er komen alleen vrachtwagens met hulpgoederen uit Rhenen aan en drie geallieerde motorrijders met witte vlag voor een kort bezoek.

Op maandagmorgen 7 mei verschijnen gewapende Binnenlandse Strijdkrachten op straat om Duitse soldaten en NSB-ers te ontwapenen. Bij het Rosarium gaat het fout. Duitsers openen het vuur en 10 leden van de Binnenlandse Strijdkrachten komen om.  Vanaf 10.00 uur verschijnen de eerste geallieerde voertuigen. En dan rijden ze de bevrijders vanaf de Biltstraat de stad in: de Polar Bears, de Britse 49th West Riding Infantry Division en onderdelen van de 1st Canadian Army. Burgemeester Ter Pelkwijk keert met zijn vrouw en een escorte van verzetslieden terug naar het stadhuis. Ter Pelkwijk spreekt met Miles, bevelvoerder van de Polar Bears. Hij houdt een korte toespraak met een proclamatie van koningin Wilhelmina en besluit met ‘Leve de Koningin, Leve ons Vaderland!’ De armen gaan omhoog, gejuich klinkt op uit de toegestroomde menigte. Een defilé van bevrijdingstroepen trekt langs op de stadhuisbrug.

Ter Pelkwijk

Ter Pelkwijk 7 mei 1945 zingen wilhelmus

Het Parool van 8 mei 1945: ‘Geallieerde troepen rukken Utrecht binnen. Intocht nog indrukwekkender dan die in Parijs.’

Parool 8 mei 1945