Truus Van Lier

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (22-05) 

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie. 

Herdenken en vieren in Utrecht
Op 4 mei is het Dodenherdenking en staan we stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds de Tweede Wereldoorlog. De herdenking, om 20.00 uur op het Domplein is vrij toegankelijk voor iedereen.
Dit jaar is er in Utrecht speciale aandacht voor de jongere generaties. Zij zijn het die onze vrijheid verder brengen. Voorafgaand aan Dodenherdenking speelt om 18.00 uur in de Domkerk de jeugdtheatervoorstelling TRUUS. Deze voorstelling verbindt jong en oud.
Hierna kunnen geïnteresseerden meelopen met de Stille tocht naar het Domplein waar burgemeester Sharon Dijksma een toespraak houdt en traditiegetrouw een krans legt bij het verzetsmonument. De domtoren luidt zijn klokken en trompettist Sjoerd Mevissen blaast de taptoe. Na afloop treedt in de Domkerk het Utrechtse muzikale duo BENR op. Zie voor actuele tijden en locaties het programma.
Op 7 mei viert Utrecht de bevrijding van de stad Utrecht. Bij het Polar Bear monument in het Hogelandsepark is om 19.00 uur een feestelijke plechtigheid. De Sgt. Wilson’s Army band zal spelen, kinderen dragen gedichten voor en de burgemeester houdt een toespraak.
Meer informatie. 

Afbeelding in de header van dit artikel:
Op 22 april is bij het Willemsplantsoen een standbeeld onthuld van verzetsstrijder Truus van Lier, gemaakt door Joyce Overheul. 

4-meilezing: De macht en onmacht van kleine verhalen
Studium Generale organiseert elk jaar een avondlezing in het kader van 4 mei. Deze vindt om 20.30 uur plaats in de Aula van het Academiegebouw, aansluitend op de officiële Dodenherdenking op het Domplein. Dit jaar zal cultureel antropoloog dr. Eveline Buchheim (NIOD) spreken over 'de macht en onmacht van kleine verhalen'. De Indonesische dekolonisatieoorlog was lange tijd een blinde vlek in het Nederlandse collectieve geheugen. Daar komt nu verandering in. Wat kunnen we leren van persoonlijke oorlogsverhalen? Meer informatie. 

Open Joodse Huizen
Op 1 mei vindt in Utrecht de achtste editie plaats van het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet. Op diverse locaties in Utrecht worden verhalen gedeeld uit de oorlogstijd. Annemarie van den Brink organiseert het programma samen met Trea Scholten en vindt dat deze verhalen niet vergeten mogen worden.
Hier staat het programma met de huizen die in Utrecht meedoen Kijk hier voor meer informatie.

Joods Utrecht
Pas in 1789 verleende Utrecht Joden het recht op inwoning en met de komst van een eigen begraafplaats en synagoge kon het Joodse leven echt gestalte krijgen. De Joodse geschiedenis van Utrecht is bewaard gebleven en uit vele archieven verrijst nu voor het eerst een breder beeld. Dat is opgetekend in het boek Joods Utrecht, een geschreven monument voor een gemeenschap die uitzonderlijke verschrikkingen kende. Het boek belicht ook het Joodse leven van alledag. Meer informatie.

De Joodse Raad van Utrecht
Het is Jim Terlingen in De Joodse Raad in Utrecht gelukt om het verhaal van deze raad te reconstrueren. Dit gebeurt in een rijk boek, met veel nog niet eerder gepubliceerde foto’s, documenten, verhalen en dagboekfragmenten. In de zijlijn van het grote verhaal is nog veel meer te lezen, onder meer over een foute afdeling van de Utrechtse politie, over de beruchte razzia op 7 oktober 1944 voor de ‘arbeitseinsatz’ en over een vergeten Joods-Utrechtse verzetsman. Vanaf 29 april 2022 is het boek (358 pagina’s) in Utrecht te koop bij Broese en Bruna Nachtegaalstraat. Het is ook online te bestellen. Meer informatie. 

Herdenking rampjaar 1672
In 2022 herdenken wij het Rampjaar 1672. 350 jaar geleden, op 7 juni 1672 vond de slag bij Solebay plaats, waar admiraal De Ruyter de Engels-Franse vloot een grote slag toebracht. Bij de zeeslag sneuvelde vice-admiraal Willem Joseph baron van Ghent. Het Platform Rampjaarherdenking organiseert in samenwerking met de Domkerk, Camerata Capelle en Vereniging Oud-Utrecht op 7 juni 2022 een herdenking. Van augustus tot oktober 2022 besteedt de Domkerk in een tentoonstelling aandacht aan het Rampjaar, Van Ghent en de bezetting van de Dom door de Fransen. Meer informatie.

Tentoonstelling in Slot Zuylen
Op 4 juni opent op Slot Zuylen de tentoonstelling 'Moord en Brand! Slot Zuylen en Rampjaar 1672.' Aan de hand van eigen collectie en bijzondere bruiklenen wordt een indringend beeld geschetst van de vernietiging van de Vechtstreek door Franse troepen. Slot Zuylen wist aan deze ramp te ontkomen, maar hoe? Meer informatie.

Erfgoedparels
De provincie Utrecht is bovengemiddeld rijk aan gebouwde monumenten. Die lusten brengen ook lasten met zich mee. Dit omdat deze bijzondere objecten voor de lange termijn bewaard moeten blijven, het liefst toegankelijk voor een groot publiek. In de Voor jong en altijd, Cultuur- en erfgoednota 2020-2023, geeft de provincie haar rol op het gebied van cultuur vorm en inhoud. Cultuur dient vooral te verrijken, mensen en partijen te verbinden en de culturele sector professioneel en economisch te versterken. De provincie heeft ook gelden toegekend uit het parelfonds voor Utrechtse monumenten, zoals de Domtoren, de Watertoren Overvecht en de Lutherse Kerk.
Meer informatie

Lezing van Arjan den Boer over jonge en oude monumenten in Utrecht online
Op 21 april gaf Arjan den Boer voor de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn een presentatie over (vooral) jonge monumenten in Vleuten-De Meern. Die presentatie is nu terug te zien! (Hij begint wat abrupt, daarna eerst nog iets over Utrecht. Dan volgen Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn.)


Deel 3 van Toen & Nu Utrecht is te koop!
Je kunt het boek weer via de mail bestellen en als het op fietsbare afstand is, worden ze weer persoonlijk gebracht. Het nieuwe boek kost 17,50. Ook deel 1 en 2 zijn nog verkrijgbaar en die kosten nog gewoon 15 euro.  Informatie bij de auteur: Paula Swieringa.

Muurschildering Rietveldhuis
Utrecht is een tweede Rietveld-Schröderhuis rijker. Althans, een bijna driedimensionaal ogende muurschildering van het befaamde huis. Op een gevel aan de Jutfaseweg in de Rivierenbuurt heeft graffitikunstenaar Jan Is De Man een metershoog schilderwerk van het icoon van De Stijl gemaakt. Meer informatie.

Baksteen gemaakt van materiaal van de Domtoren
Brokkenmákers en New Horizon lanceren een circulaire baksteen gemaakt van puin afkomstig van de Utrechtse Domtoren. De stenen worden vervaardigd en toegepast in duurzame bouwprojecten in Utrecht, zoals de Merwedekanaalzone en Cartesiusdriehoek. Zo wordt het restmateriaal van een historisch monument gebruikt voor toekomstige, duurzame gebouwen. Meer informatie 

———

Er zijn de komende maanden zeer veel activiteiten bij Oud-Utrecht.
Hier is onze agenda. 

  • 13/05 Historisch Café: De gezonde stad
  • 16/05 Algemene Ledenvergadering Oud-Utrecht, Ulu Moskee (alleen voor leden)
  • 21/05 Grote Excursie naar Vrijstad Vianen
  • 25/05 Lezing: Trijn, een opera voor Utrecht
  • 02/06 Presentatie 1122, een Utrechtse familiekroniek, een stripboek door stripcollectief De Inktpot
  • 07/06 Herdenking Rampjaar, Domkerk
  • 10/06 Historisch Café Utrecht 900 met publiekspresentatie door prof. Leen Dorsman en schrijvers Koos en Mathijs Meinderts van kinderboek Utrecht 900 De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen
  • 08/10 Nacht van de Utrechtse Geschiedenis over Utrecht 900 en De Gezichten van Utrecht

Meer informatie en aanmelden via de agenda op de website.