Wisselspoor Herbestemde Bovenbouwwerkplaats Ns 2E Daalsedijk 14 Foto Bert Poortman 2

Nieuws

Historisch Café: 2e Daalsedijk en Cartesiusdriehoek (video)

Tijdens het Historisch Café op 14 juni gingen we met historicus Bert Poortman op pad naar de 2e Daalsedijk en de Cartesiusdriehoek.

Bert vertelde over de verdwenen bedrijvigheid in dit gebied, iets waarvan de sporen nog in heel Nederland zijn te ervaren. Zijn verhaal betrof drie perioden: tot 1950, 1950-1998, nu en straks.
Periode tot 1950. Werkplaatsen voor herstel van wagons. Werkplaatsen voor telegrafie en spoorwissels. Testlocatie voor spoormateriaal. Lasinrichting voor spoorstaven. De elektrificatie van het spoor begon in de jaren dertig.
Periode 1950-1998: alles wordt nieuw. De onderbouw is geheel vernieuwd. Het seinwezen wordt elektronisch. De elektrificatie werd uitgebreid. De autobussen kwamen onder de NS te vallen. Een groot aantal gebouwen is nog te zien op de 2e Daalsedijk en in de Cartesiusdriehoek. 
Nu en straks. De NS is eigenaar van veel terreinen maar de gemeente bepaalt mee hoe het gaat worden, er komen naast bedrijven ook woningen: de woonwijken Cartesius en Blue District. 
Bert heeft over dit onderwerp ook een artikel geschreven in DUIC. 

Bert Poortman is actief lid bij de Utrechtse Stichting voor het Industrieel Erfgoed (USINE) en Oud-Utrecht. Bij Oud-Utrecht is Bert een van de schrijvers van de rubriek 'Op pad met Oud-Utrecht' in DUIC en zat hij tot 2023 in de commissie Cultureel Erfgoed. In 2019 publiceerde hij het stegenboek Van Zwaansteeg naar Achterom.

Je kunt hier terugkijken