Debat over het 'kolonialisme van goede bedoelingen'
Utrecht werd in de negentiende eeuw het centrum van de protestantse beweging voor de afschaffing van slavernij en het vervolg daarop. Daarbij speelden uiteenlopende motieven en belangen een rol. Op vrijdagmiddag 21 februari vindt in Het Utrechts Archief een publiek gesprek plaats over protestants idealisme, kolonialisme en slavernij.
In 1842 werd de Nederlandsche Maatschappij ter bevordering van de Afschaffing der Slavernij opgericht, die in een aantal vooraanstaande inwoners van Utrecht, waaronder predikant en schrijver Nicolaas Beets, belangrijke voorvechters kende van het abolitionisme - de afschaffing van de slavernij. Nadat die in 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandsche Antillen officieel voorbij was, richtten mensen uit dezelfde beweging zich op het 'vrijkopen’ van mensen die in andere vormen van slavernij leefden. Ze stichtten de Utrechtse Zendingsvereeniging. Dit toont de hooggestemde idealen van protestanten ten aanzien van slavernij en kolonialisme – waarbij dominee en koopman overigens vaak weer hand-in-hand gingen.
Tijdens het debat op 21 februari vertellen drie auteurs van recente boeken over kerk, zending, slavernij en kolonialisme en een medewerker van Het Utrechts Archief over hun eigen werk. Vervolgens gaan ze onder leiding van historicus Esther Captain met het publiek in gesprek. Aan de orde komt hoe protestantse idealen zich verhielden tot slavernij en kolonialisme, hoe dat doorwerkt in het heden en hoe we daar nu mee kunnen omgaan.
Het debat over het ‘kolonialisme van goede bedoelingen’ vindt plaats op vrijdag 21 februari van 14.00 – 17.00 uur in het auditorium van Het Utrechts Archief. Met medewerking van Geertje Mak, Martijn Stoutjesdijk, Joyce Pennings, Marijke Huisman onder leiding van Esther Captain. Toegang is vrij.
Meer weten
Bente de Leede en Martijn Stoutjesdijk, Kerk, kolonialisme en slavernij. Verhalen van een vervlochten geschiedenis (Utrecht 2023).
Geertje Mak, 'Huishouden in Nieuw-Guinea' (Amsterdam 2024).
Verder staat op de site van de gemeente Utrecht een serie podcasts over Utrecht en het slavernijverleden. Het derde deel heeft als onderwerp ‘Instanties en abolitionisme’.
Afbeelding header: Gezicht op het Zendingshuis, Jansveld 51. (Het Utrechts Archief)