Replica Romeins Ruitermasker Nijmegen

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (21-02)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Alles over de limes op één plek
Dr. Saskia Stevens heeft 4,1 miljoen euro binnengesleept om samen met een team onderzoek te doen naar de limes, de vroegere grens van het Romeinse Rijk die door Nederland loopt. Lees meer 
Afbeelding bij dit artikel: Replica Romeins Ruitermasker in Nijmegen. Bron Wikimedia/Roger Veringmeier 

Documentaire over het stadshuis van Utrecht
Het stadhuis aan de Stadhuisbrug is een van de bekendste herkenningspunten in de Utrechtse binnenstad. RTV Utrecht maakte een documentaire, waarin stadshistoricus René de Kam vertelt over de hoogtepunten uit de geschiedenis van dit pand. Lees hier verder. 

Nieuw boek over een vergeten artiest met Utrechtse roots 
De muziekhistorica Lutgard Mutsaers schreef een nieuw boek: ‘Daar bij die molen - Een vergeten artiest en een perfecte soundbite’. Haar hoofdpersoon Jan van Laar (1872-1949), de schrijver van ‘Daar bij die molen’, heeft Utrechtse roots. Hij had een muziekwinkel op Steenweg 50 (pand bestaat nog, evenals zijn geboortehuis aan de Lagenoord).
Lees meer. En hier is het boek. 

Wandeling langs de lantaarnconsoles
Wat kun je nou beter doen in Coronatijd dan fietsen of wandelen? Ja, ja, thuisblijven. Maar beweging is goed en er is nog genoeg te zien: 330 lantaarnconsoles en je ziet de stad eens van een andere kant. Dat kan alleen in Utrecht! Oud-Utrecht bracht de tweede herziene druk uit van de gids De Lantaarn Spreekt, met vijf wandelroutes en een vaarroute langs alle lantaarnconsoles aan de Utrechtse grachten. Daarin vind je alle verhalen bij de consoles. Je kunt hem bestellen in de webwinkel van Oud-Utrecht - Prijs voor leden Oud-Utrecht € 10,00, Winkelprijs € 14,75. 

Archeologische vondst in Vianen
Tijdens werkzaamheden onder archeologische begeleiding in Vianen zijn menselijke botten gevonden. Het gaat om een archeologisch zeer bijzondere vondst. Na voorzichtig blootleggen zijn er nu tientallen skeletten opgegraven en de verwachting is dat er nog meer liggen. Lees hier verder

Tentoonstelling 'Over velden en wegen'
In het landelijke themajaar 'Ode aan het landschap' richt Museum Flehite in Amersfoort de aandacht op de diversiteit van het landschap in Nederland in het algemeen en rond Amersfoort in het bijzonder. Lees meer

De Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn bestaat 40 jaar. Kijk hier voor meer informatie.