Hogewoerd

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (21-8)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Nieuwe Hollandse Waterlinies en Limes zijn nu UNESCO Werelderfgoed.
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke monumenten die mondiaal gezien uitzonderlijk en onvervangbaar zijn. Alleen als een monument is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag het de titel Werelderfgoed dragen. 
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is op 26 juli 2021 toegevoegd aan het UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam, samen vormen ze nu een Werelderfgoed de ‘Hollandse Waterlinies’. Het gaat onder meer om de Utrechtse forten Fort aan de Klop, Fort de Bilt, Fort de Gagel, Fort Blauwkapel en de vier forten Lunetten. Lees meer. Op deze site staat een mooi artikel over Fort Honswijk aan de Lek bij Schalkhaar.  
Op 27 juli 2021 zijn ook de Limes, de buitengrenzen van het Romeinse rijk, toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Limes is het grootste archeologische monument van Europa. De Neder-Germaanse Limes loopt van Katwijk aan Zee via Utrecht en Gelderland naar Remagen in Duitsland. In Nederland gaat het om 19 vindplaatsen waarvan er zes in Provincie Utrecht liggen. Er zijn twee castella binnen de gemeentegrenzen van de stad Utrecht: Castellum Trajectum (Domplein) en Castellum Hoge Woerd (Leidse Rijn). Op deze site staan meerdere artikelen over de Romeinse Limes in de stad Utrecht. Lees meer. De Gemeente Utrecht maakte een introductie op video over Castellum Hoge Woerd in Leidse Rijn: Op weinig plekken in Nederland komt het leven in een garnizoensplaatsje aan de Romeinse Limes zo compleet en verrassend in beeld als rondom Castellum Hoge Woerd. Op deze site staat ook een mooi artikel over Castellum Fectio (Vechten) bij Bunnik, na Nijmegen de belangrijkste vindplaats van Romeinse oudheden in Nederland. 

Utrechtse Tuinwijk 100 jaar
Aan de rand van de stad en omringd door weilanden werden ruim een eeuw geleden plannen gemaakt voor een nieuwe buurt in Utrecht. Een grote groep arbeiders die voornamelijk werkten bij de spoorwegen ging samen aan de slag om hun eigen wijk te maken. In 1921, precies honderd jaar geleden, stonden de eersten huizen in De Tuinwijk. Lees meer. 

Gevangenis Wolvenplein
Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) was eigenaar van dit complex. Het gebouw is verkocht aan AM uit Utrecht. Informatie op de gemeentesite. 
DUIC meldt: er komen woningen, horeca en brug over de singel. Meer informatie.

Utrecht Time Machine
Wandelen door Utrecht uit de zestiende of zeventiende eeuw? Dat doe je met Utrecht Time Machine. Op 30 plekken in de stad vind je ongewone stoeptegels die je toegang bieden tot de tijdmachine. Wat heb je nodig? Je telefoon (kun je onderweg meteen prachtige foto’s maken van bijvoorbeeld het Duitse Huis…) en de info die je hier vindt. 

Wandelen met het Gilde: Maria Magdalena 
In Museum Catharijneconvent is 25 juni 2021 t/m 9 januari een tentoonstelling te zien over Maria Magdalena. Gilde Utrecht organiseert, in het kader van deze tentoonstelling op meerdere zaterdagen, de wandeling 'Maria Magdalena en andere vrouwelijke heiligen in de Utrechtse binnenstad'. Veel voormalige kloosters en gasthuizen in Utrecht zijn vernoemd naar vrouwelijke heiligen waarvan de meesten in de eerste drie eeuwen na Christus, volgens de legendes, als martelares zijn gestorven. Deze 1,5 uur durende Gildewandeling voert u door de historische binnenstad van Utrecht langs de plaatsen waar deze kerken, kloosters en gasthuizen waren gelegen of nog aanwezig zijn. De wandeling vindt plaats op de volgende zaterdagen: 7 en 28 augustus, 18 september, 9 en 30 oktober, 20 november, 11 december 2021 en op zaterdag 8 januari 2022. Informatie en boekingen.

Slavernij en de stad Utrecht
Op 30 juni kwam het boek het boek 'Slavernij en de stad Utrecht' uit, dat de Utrechtse betrokkenheid bij het mondiale slavernijverleden beschrijft. Ton van den Berg wijdde er een column aan. Gilde Utrecht heeft een wandeling langs gebouwen, sculpturen en gevels en vertelt verhalen over de Utrechtse betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden - informatie en inschrijven.  

Kerken kijken
Veel kerkgebouwen in het centrum van Utrecht zijn open t/m 11 september 2021. Meer informatie. 

Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen
In de videoserie 'Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen' komen eigenaren aan het woord over verduurzaming van hun monument. Meer informatie. 
Hier staat ook een film over de Utrechtse Wulpstraat