Cultureel erfgoed in het nieuws (22-10)
Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Vieren: Met Oud-Utrecht naar het volgende feestjaar
Dit jaar vieren we dat Utrecht in 1122 stadsrechten kreeg. De Historische vereniging Oud-Utrecht organiseert of neemt deel aan veel van de activiteiten, zoals presentaties, excursies, publicaties en natuurlijk de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis op 8 oktober. Het volgende jubileumjaar staat al voor de deur. In 2023 bestaat de vereniging Oud-Utrecht zelf een eeuw en dat zal niet ongemerkt blijven. In de DUIC van 29 september wordt uitgebreid verteld wat de vereniging doet. En er is meteen al een cadeau: wie nu lid wordt krijgt de eerste drie maanden van ons.
Kiezen: meest aansprekende historische Utrechter
Tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2022 wordt de verkiezing gehouden van de meest aansprekende historische persoon van Utrecht. De keuze gaat tijdens de nacht over maximaal tien personen. Iedereen die zich verbonden voelt met Utrecht kan kandidaten aandragen, van bisschop Godebald of Paus Adrianus VI tot Dick Bruna of Anton Geesink. En van Belle van Zuylen of Trijn van Leemput tot Truus van Lier of Agnes Jongerius. Oud-Utrecht stelt uit de inzendingen een shortlist samen. De vereniging trok hiermee de aandacht: berichten verschenen in het Algemeen Dagblad en de Telegraaf.
Lezen: Musketon moet monument worden
Onder het motto ‘hier stap je zo de jaren 80 binnen, maar de vraag is of dat zo blijft’ houdt Marcella Dorigo in het Algemeen Dagblad van 28 september een pleidooi voor de Musketon. ‘Het is een gaaf gebouw en het is belangrijk dat het een eenheid blijft. Zoiets is anders niet meer te vinden in Utrecht’. In 2021 heeft de Commissie Cultureel Erfgoed van Oud-Utrecht voor de Musketon de erfgoedstatus aangevraagd. Hier vindt u meer over de achtergrond.
Marcella Dorigo van Oud-Utrecht in het Algemeen Dagblad van 28 september.
Volgen: De Groate Utreg Quiz
Voor de Groate Utreg Quiz hebben zich uiteindelijk 50 teams ingeschreven met in totaal 250 deelnemers. Op grond daarvan is besloten om de competitie op vijf locaties in de stad laten plaatsvinden. De eerste voorronde vond plaats op 24 september. Er komen nog meer voorrondes en de grote finale is op 5 november in Bibliotheek Neude. De inschrijving is inmiddels gesloten, maar op de website kunt u de strijd uitgebreid volgen. En natuurlijk kunt u vanaf de bank, alleen of samen met anderen, ook meedoen.
Doen: Sterke vrouwen door de eeuwen heen, wandelen met Gilde Utrecht
Door de eeuwen heen heeft Utrecht zich kunnen beroemen op tal van onverschrokken, eigenzinnige vrouwen. Zoals Trijn van Leemput, die als eerste het houweel in het gehate kasteel Vredenborch zette, de rebelse Belle van Zuylen en ‘s lands eerste studente Anna Maria van Schurman. Maak nader kennis met de vrouwelijke fine fleur van de Domstad tijdens de wandeling op 28 oktober om 11 uur. Meer informatie: Sterke Utrechtse vrouwen door de eeuwen heen
Het najaarsprogramma van Gilde Utrecht staat nu online. Om teleurstellingen te voorkomen: de cursussen zijn volgeboekt. Maar voor de leesgroepen, conversatieles in vreemde talen en natuurlijk stadswandelingen kun je je nog steeds inschrijven. Voor meer informatie kijk op de website van Gilde Utrecht.
Bezoeken: Sterrenwijk, een kijk op 't wijk in Volksbuurtmuseum
De wijk kent weinig toegangswegen en ligt daarmee fysiek ingesloten. De Venuslaan, de Abstederdijk, de Notebomenlaan en de Ooster- spoorbaan vormen de afbakening. Sterrenwijk is oorspronkelijk gebouwd voor de rijkere arbeidersgezinnen voor een periode van 25 jaar. Door de grote woningnood na de oorlog bleven de huizen langer staan dan gepland. Er kwamen veel grote gezinnen met lagere inkomens wonen. Zo groeide een echte volksbuurt. Een buurt van ‘ons kent ons’ en ‘we helpen elkaar als het nodig is’. Bewoners zijn trots dat ze er wonen. Deze saamhorigheid vormt een belangrijk element in de buurt.
Veel volksbuurten zijn veranderd, zo ook Sterrenwijk. De bevolkingssamenstelling van de wijk is veel diverser, er wonen nu meer mensen met verschillende achtergronden. Dit heeft invloed op het karakter van de buurt. Hierdoor heerst er minder een ‘ons kent ons’ gevoel. Veel oude bewoners geven aan dat de gezelligheid in de wijk verdwijnt. Waar vroeger veel op straat werd geleefd, komen de bewoners elkaar nu weinig tegen. En onbekend maakt onbemind...
De tentoonstelling Sterrenwijk is te zien vanaf 13 oktober. Meer informatie.
Bezoeken: Tentoonstelling Gospel in Catherijneconvent
Museum Catharijneconvent en zangeres en co-curator Shirma Rouse presenteren de tentoonstelling Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop. Het museum en Nederlands bekendste gospelzangeres nemen u mee in de geschiedenis én actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Ingegaan wordt op de rol van fijne artiesten als Mahalia Jackson, Aretha Franklin en The Edwin Hawkins Singers. In persoonlijke bijdragen komen onder anderen Typhoon, Denise Jannah en Gershwin Bonevacia aan het woord. Naast de tentoonstelling presenteren het museum en Shirma Rouse live-optredens in samenwerking met TivoliVredenburg en Gospelfestival Amsterdam.
Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop loopt van 30 september 2022 t/m 10 april 2023 in het Catherijneconvent.
Mahelia Jackson tijdens Palaver (1964) in de Jaarbeurs in Utrecht.
Lezen: Korting op boeken over Utrecht
Uitgeverij Matrijs heeft vanwege Utrecht 900 jaar stad alle boeken over Utrecht feestelijk geprijsd. Veel bekende titels zoals Een paradijs vol weelde, Het Rietveld Schröderhuis en Utrecht bouwt zijn nu voor de helft van de prijs verkrijgbaar. De actie loopt tot 11 november. Op deze pagina vindt u het complete aanbod.
Lezen: Canon van Maarssen
Onze zustervereniging uit Maarssen viert al dit jaar feest. Het is 50 jaar geleden dat de Historische Kring Maarssen is opgericht. Ter gelegenheid daarvan verscheen Canon van Maarssen en omliggende kernen. Heel toepasselijk geven 50 vensters, verdeeld over zeven thema’s, een beeld van de 2000 jaar geschiedenis van het dorp, van het ontstaan van het landschap en de eerste bewoning tot de dag van vandaag en het opgaan van Maarssen in de nieuwe gemeente Stichtse Vecht. Het boek is te koop op diverse plekken in Maarssen en Breukelen en bij de Historische Kring Maarssen zelf.
Historische Kring Maarssen, Canon van Maarssen en omliggende kernen. Geschiedenis van het gebied en de bewoners. Maarssen, 2022, € 25,00.