Demeern1

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (21-9)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Varen met een Romeins Schip
Van 24 juni t/m 29 oktober 2021 vaart De Meern 1 door de Utrechtse grachten en singels. Deze thematische vaarten zijn voor groepen na reservering. Met professionele gidsen. Zie https://www.demeern1.nl 
Een reservering is mogelijk op donderdag of vrijdag om 16.30 of 18.30 uur vanaf de Oosterkade voor een rondvaart van circa een uur en een kwartier. Andere dagen en tijden zijn op aanvraag via info@demeern1.nl
Het schip De Meern 1 is een onderdeel van een veel groter verhaal: De Limes in Utrecht. Kijk hier naar het verhaal van archeoloog Erik Graafstal.

Tentoonstelling De industrialisatie van het Merwedekanaal (1914-1954)
1 september 2021 t/m 30 september 2021 | Bibliotheek Hoograven
De hele maand september te zien tijdens openingstijden | gratis Fototentoonstelling van De Historische Kring Tolsteeg-Hoograven brengt voor het eerst in beeld hoe de polders van het later genoemde Kanaleneiland een enorme golf te verwerken kregen van industrieën en overige bedrijvigheid. Tegelijk met de bouw van Rivierenwijk en Dichterswijk kregen de uitgestrekte weilanden aan de westkant van het Merwedekanaal (geopend 1892) nieuwe eigenaren.
Lezing door Peter Sprangers van de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven. Zaterdag 18 september | 11.00 -12.30 uur | gratis | Meer informatie

Tentoonstelling: Vrouwen die muren afbreken
1 september 2021 t/m 30 september 2021 | Bibliotheek Kanaleneiland
Kosten: Gratis | Te bezoeken tijdens openingstijden bibliotheek
Tien portretten én verhalen van Utrechtse vrouwen die figuurlijk muren af durven te breken.
De tien vrouwen in deze expositie waren eerder te zien in de tentoonstelling ‘De ommuurde stad: geschiedenis van een stadsverdediging’ in het Centraal Museum. Sindsdien reizen ze naar diverse Utrechtse wijken. Het idee en de teksten zijn van Véronique Konings. Zij startte hiermee als medewerker Educatie & Interpretatie van het Centraal Museum. Sinds begin dit jaar werkt zij aan een boek met nog meer verhalen van Utrechtse vrouwen die muren afbreken. De foto’s zijn gemaakt door Ilvy Njiokiktjien. Zij werd in 2013 benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands en won in 2014 als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera. Meer informatie

Slot Zuylen en Slavernij
Op 27 augustus opent een nieuwe tentoonstelling op Slot Zuylen. Het Slot is sinds de late zeventiende eeuw bewoond door de familie Van Tuyll van Serooskerken, en zoals veel andere kastelen, paleizen en grachtenpanden in Nederland een zichtbaar, tastbaar overblijfsel van de vroegere welvaart en bloei van Nederland. Het Slot Zuylen is dankzij haar vroegere bewoner Belle van Zuylen ook een symbool voor vrijheid van vrouwen en verlichte ideeën geworden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het slot in de achttiende eeuw gerenoveerd werd met geld uit de koloniën, mede verdiend door slavenhandel en -arbeid. De tentoonstelling stelt zwart op wit vragen over dit collectieve stuk van ons verleden. Meer informatie

Lombok is het multiculturele hart van Utrecht.
De Kanaalstraat en zijstraten puilen uit van de winkels vol exotische delicatessen en dat kun je ruiken en proeven. Lombok is gebouwd tussen 1886 en 1920 als typische arbeiderswijk. Gilde Utrecht organiseert een wandeling door Lombok en daarbij vertelt de gids over het historische verleden van Lombok. Deze wandeling start en eindigt bij het Moskeeplein en staat gepland op 8 september 2021. Informatie en inschrijven. 

Lezing + wandeling Magdalenastraat
Catharijneconvent, zaterdag 11 september 13.45 uur, daarna wandeling.
Vlakbij het Catharijneconvent bevindt zich de Utrechtse Magdalenastraat. Kunsthistorica dr. Korine Hazelzet deed onderzoek naar de geschiedenis van die straat. Zij geeft een lezing en begeleidt een wandeling. U ontdekt de middeleeuwse stichtingen die er gevestigd waren, de nonnen en de hoeren die er woonden (en de vrouw van Abraham Bloemaert), de verwarring tussen Maria Magdalena van de balsempot en Maria van Egypte, tot en met de lantaarnconsoles van Jeannot Bürgi. Meer informatie.

Utrechter had nog 800 jaar oud zwaard 
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een bijzonder zwaard gekregen. Een inwoner van Vleuten – De Meern had het oude wapen al een tijdje thuis liggen, en besloot om toch maar eens de Rijksdienst te bellen. Het zwaard blijkt zo’n 800 jaar oud te zijn. Meer informatie. 

Camerata Trajectina

Camerata Trajectina 02 Kerngroep Green Room Creatives Sophie van Boven

Na het succes van Belle, vertel! heeft Camerata Trajectina in het najaar weer nieuwe optredens in Utrecht. Als liefhebber van (lokale) geschiedenis heet het ensemble u van harte welkom bij deze concerten. Voor meer informatie over de programma's, data en kaartverkoop, kijk op www.camerata-trajectina.nl. Niet alle concerten hebben direct iets met Utrecht te maken, maar wel met de muziek die in het verleden in Utrecht is gezongen en gespeeld. De thema's brengen diverse aspecten uit ons verleden tot leven. 
Op 4 en 5 september putten ze uit de liederenschat van de rederijker Matthijs de Castelein (Festival Oude Muziek) en op 11 september is er een mooi en intiem programma in de Marnixzaal op het Domplein. In oktober is er een Sweelinck programma en op 18 november herdenkt Camerata Trajectina de Sint-Elisabethsvloed met een concert met rampliederen. Lees verder.