Nieuws

Winactie Straatnamenboek

WBOOKS geeft in samenwerking met Oud-Utrecht 3 exemplaren van ‘Het Utrechts straatnamenboek ‘ weg! 

Straatnamenboek omslag

De meeste grote steden van Nederland beschikken over een compleet straatnamenboek. Voor Utrecht bestond dat nog niet. Het straatnamenboek van Utrecht is geheel gebaseerd op nieuw archiefonderzoek. De bijna 350 straten die dateren van vóór 1850 worden uitgebreid beschreven, inclusief eerdere benamingen, vroegste vermelding en de verklaring van de huidige naam. Het boek bevat ook een beknopte geschiedenis van de straatnaamgeving in Utrecht.

Straatnamen maken deel uit van ons dagelijks leven. Iedereen komt ermee in aanraking. Achter straatnamen gaan vaak bijzondere verhalen schuil. Veel mensen zijn geïnteresseerd in de herkomst van de naam van hun straat en de ontstaansgeschiedenis van oude straten in hun woonplaats. Straatnaamgeving geeft ook nu nog regelmatig aanleiding tot discussie.

Straatnamenboek 24 25 3D

Straatnamenboek 236 237 3D

In Het Utrechtse straatnamenboek kunnen Utrechters lezen hoe straten zoals Ledig Erf, Hanengeschrei en Ondiep aan hun bijzondere namen komen. Historici zullen nieuwe informatie aantreffen over de ontwikkeling van de stad.

De auteur van Het Utrechts straatnamenboek is Erik Tigelaar. Hij was jarenlang werkzaam bij Het Utrechts Archief en is nu als Hoofd Kennis en Collecties verbonden aan het Nederlands Openluchtmuseum. In de periode 1997-2016 was hij lid van de Commissie Straatnaamgeving van de gemeente Utrecht.

Het boek verschijnt bij uitgeverij WBOOKS en is tot stand gekomen in samenwerking met Oud-Utrecht ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Het boek wordt gepresenteerd tijdens het Historisch Café van 14 april. U kunt zich daarvoor vanaf 1 april aanmelden via de agenda.  

Straatnamenboek afb pag 46

Meer informatie over het boek 

Straatnamenboek winactie

Doe mee en maak kans op een gratis boek t.w.v. € 39,95
Deelnemen kan tot 15 mei 2023. Wbooks zal de winnaar via de e-mail bekend maken.
Meedoen? Laat dan uw gegevens achter op de inschrijfpagina en maak kans op een gratis boek. 

Straatnamenboek afb pag 38

Straatnamenboek afb pag 2

Bijlage(n)
Straatnamenboek - bladerversie